Herdenking 15 augustus 2023 (Indiëherdenking) in Baarn

 

Op dinsdag 15 augustus jl. vond de herdenking plaats om 19.30 uur in Baarn. Deze herdenking werd georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei Baarn op het Stationsplein. Een samenvatting van de plechtigheid is terug te vinden op het YouTube kanaal van Eemland1 (RTV Baarn).

Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd en waren we vrij. Zo denken we. Maar voor vele miljoenen kwam de bevrijding pas 3 maanden later, op 15 augustus. Pas toen gaf Japan zich over en eindigde de Tweede Wereldoorlog wereldwijd. Op 15 augustus herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Tijdens de herdenking sprak locoburgemeester Mark Veldhuizen.

Nona Salakory, dochter van een KNIL-militair, deelde haar ervaringen met ons vanaf het moment dat zij met haar familie in Nederland aankwam. Nona zette zich al jaren belangeloos in voor Molukse KNIL-militairen. Ze streed voor meer erkenning en waardering en informeerde de Molukse gemeenschap ook over de regelingen waar ze recht op heeft. Hiervoor won zij in 2022 de Witte Anjer Prijs. Zij is een maand na deze herdenking overleden op zaterdag 16 september. Op de voorpagina van deze website staat een in memoriam.

Marvin Putuhena verwoordde de gevoelens van de jongere generatie Molukkers. Zijn gevoel voor recht en rechtvaardigheid is mede ontstaan vanwege zijn Molukse achtergrond. Hij heeft dan ook Nederlands recht en International Law and Global Governance gestudeerd en werkt nu als jurist op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door Eastern Collection.

Aan het einde van de ceremonie was er gelegenheid om bloemen te leggen. Ook dit jaar werd een vilten Melati-krans gelegd. Deze is door een aantal inwoners van Baarn gemaakt.

Na afloop was er de mogelijkheid om met elkaar na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee en spekkoek bij Sociëteit 'De Vereeniging'.