Gedichtenwedstrijd, vredestegelwedstrijd em Bevrijdingsloop

 
PaleisSoestdijk_logo_83%K

Het Comité 4 en 5 mei Baarn organiseert jaarlijks drie evenementen om de jeugd van Baarn te betrekken bij het herdenken van oorlogsslachtoffers en het vieren van de vrijheid.

1. De gedichtenwedstrijd

Het thema van de gedichtenwedstrijd was dit jaar: leven met oorlog. De jury heeft uit de 150 inzendingen drie gedichten gekozen. Deze worden voorgelezen bij de dodenherdenking op 4 mei.

Noor Dorresteijn, leerling van het Baarnsch Lyceum, leest haar gedicht ‘Stilte’ voor tijdens het bezinningsmoment in de Pauluskerk tussen 18.45 en 19.15 uur.

Salma Seigers van de Koningin Wilhelmina basisschool leest haar gedicht ‘Weg’ voor bij de herdenking op het Stationsplein.

Het gedicht van Jacelyn Rijpma van basisschool De Uitkijck zal worden voorgelezen door kinderburgemeester Feline van der Velden, ook op het Stationsplein.

De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Mark Röell, bestond uit Gerda Aukes van Boekhandel Den Boer, schrijfster Gaby Kuipers en Liesbeth van Dongen van bibliotheek Eemland.

2. De vredestegelwedstrijd

De vredestegelwedstrijd wordt georganiseerd voor leerlingen van groep acht van de Baarnse basisscholen. De kinderen maken op papier een ontwerp voor een stoeptegel. Het ontwerp staat in het teken van vrijheid.

Zeven van de acht scholen hebben meegedaan. De jury heeft uit een totaal van 130 inzendingen acht winnende vredestegels gekozen. De winnende ontwerpen zijn te zien op de Brink op de ochtend van Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei (zie het persbericht met het programma op de Brink). Op 17 mei worden de tegels tijdens een kleine ceremonie geplaatst bij het bevrijdingsmonument op het Stationsplein naast de vredestegels van voorgaande jaren.

De winnaars zijn:

Salma Seigers van de Koningin Wilhelmina School,

Hendrik Wortel van basisschool De Uitkijck,

Abdallah Abubakas van de Gaspard de Colignyschool,

Jade van der Salm van de Aloysius School,

Mees Pott van de Amalia Astroschool,

Emma de la Cruz van de Guido de Brèsschool,

Wende Vijverberg van de Nieuwe Baarnsche School,

Keet Berlage, eveneens van Nieuwe Baarnsche School.

De jury bestond uit de Baarnse kunstenaars Marja Glimmerveen en Patricia Lotens, Inge Prins van Wijngaarden, Anne-Marie Mackor en Iris Heek, leerling van het Baarnsch Lyceum.

Het papier voor de ontwerpen werd geleverd door drukkerij De Bunschoter uit Bunschoten-Spakenburg.

De acht winnende papieren ontwerpen zijn inmiddels in steen uitgevoerd door steenhouwerij Rijtink in Veenendaal. De winnaars waren daar zelf bij.

3. De bevrijdingsloop in de nacht van 4 op 5 mei

In de nacht van 4 op 5 mei lopen kinderen uit groep zeven en acht van diverse Baarnse basisscholen de bevrijdingsloop. Ze worden begeleid door leden van de Baarnse Atletiek Vereniging. Ruim dertig kinderen uit Baarn brengen het bevrijdingsvuur lopend in etappes vanaf de start bij hotel De Wereld in Wageningen naar Baarn. Meer dan tachtig gemeentes doen mee aan deze Nationale Bevrijdingsestafette. Maar het bijzondere van de groep uit Baarn is dat deze uitsluitend uit kinderen bestaat.

De lopers starten iets na middernacht in Wageningen en lopen onder begeleiding van volwassenen in estafettevorm naar sportcentrum De Trits in Baarn. Aankomst aldaar rond 6.00 uur. Daar krijgen de lopers een ontbijt en om ongeveer 08.50 uur komt het bevrijdingsvuur aan op de Brink. Burgemeester Röell ontvangt hier de kinderen en voor de Pauluskerk op de Brink wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. De vlam gaat daarna naar paleis Soestdijk. Tussen 9.30 en 10.00 uur wordt ook daar het bevrijdingsvuur aangestoken.