4 en 5 mei comité Baarn. Links | Disclaimer  | Privacy

Één plek voor drie monumenten

In het Amaliapark aan het Stationsplein staan drie monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Rechts het bevrijdingsmonument en links het Joods monument. En vlak voor het bevrijdingsmonument ligt een tegel ter nagedachtenis aan de slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië.


Het bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument, gewijd aan militairen en leden van het verzet, werd in 1946 opgericht en in 2001 aangevuld met twee plaquettes.

Het bevrijdingsmonument

 De linker plaquette vermeldt het doel

Het bevrijdingsmonument

Op de rechter plaquette staan de namen van de inwoners van Baarn, militairen of leden van het verzet, die in de oorlog om het leven kwamen.

Het Joods monument

Het Joods monument is opgericht in 2016. Hierop een Plaquette met de namen van 45 Baarnse joden, die zijn weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen

De tegel

Aan de voet van het bevrijdingsmonument ligt een natuurstenen tegel. Deze is onthuld op 15 augustus 2019. Op deze dag kwam in 1945 een einde aan de strijd in Azië en en daarmee een eind aan de Tweede Wereldoorlog.

Landelijke site

Kijk voor meer informatie over het bevrijdingsmonument Baarn ook op de landelijke site van het landelijk comité 4 en 5 mei.

Rechter plaquette Linker Plaquette De Tegel Joods monument