Nationale Herdenking 15 augustus 1945

75 jaar geleden, op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag.

De bezetting, de dekolonisatieoorlog die daarop volgde en de grootschalige ontheemding en landverhuizing die daarvan het gevolg waren, werken door tot op de dag van vandaag. Zeker bij de twee miljoen Nederlanders met roots in voormalig Nederlands-Indië. Deze geschiedenis is daarmee van ons allemaal.

Helaas is het, in verband met de maatregelen tegen het coronavirus, niet mogelijk om aanwezig te zijn bij de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 roept iedereen op om de herdenking te volgen via de televisie.

Lees meer over de mogelijkheden om thuis te herdenken en over de andere activiteiten op en rond 15 augustus op Tweedewereldoorlog.nl.