Gedichtenwedstrijd

Gedichtenwedstrijd

Ieder jaar wordt er door het comité 4 en 5 mei Baarn een gedichtenwedstrijd georganiseerd. Op 4 mei worden de winnende gedichten voorgedragen.

Het comité 4 en 5 mei Baarn vindt het belangrijk kinderen te betrekken bij 4 en 5 mei. Een lange traditie is de jaarlijkse gedichtenwedstrijd. Aan leerlingen van groep 8 en van het eerste jaar van het voortgezet onderwijs wordt gevraagd in een gedicht weer te geven wat oorlog, vrede en vrijheid voor hen betekent.

De wedstrijd heeft door de jaren heen veel mooie, treffende, aangrijpende en ontroerende gedichten opgeleverd. De leerlingen slaan ook vaak een brug naar het heden. De winnende gedichten worden beoordeeld door een vakjury.

Bekendmaking winnaars Baarnse Gedichtenwedstrijd 2022

Het Comité 4 en 5 mei Baarn organiseert jaarlijks een gedichtenwedstrijd voor alle Baarnse scholen in samenwerking met de gemeente Baarn. Het thema van de gedichtenwedstrijd was dit jaar ‘Vrijheid’. De deskundige jury heeft vijf winnende gedichten gekozen op 13 april. De winnende gedichten worden voorgedragen op verschillende momenten van de 4 mei herdenking in Baarn. De winnaars zijn: Tirza Visser (Gaspardschool), Milan van de Heiden (Baarnsch Lyceum), Bastiaan van de Graaf (Amalia Astroschool) en Maud van de Heijden (Waldheimmavo). De winnende gedichten van Bastiaan en Maud worden door hen zelf voorgelezen tijdens het Bezinningsmoment in de Pauluskerk voorafgaande aan de Stille Tocht. De winnende gedichten van Tirza en Milan worden eveneens door hen zelf voorgelezen tijdens de herdenkingsplechtigheid op het Stationsplein. Kinderburgemeester Féline leest een vijfde gedicht tijdens de toespraak van burgemeester Röell. Dit is het gedicht van Charley Hoogerhuis van de Gaspardschool.

De jury bestond dit jaar uit Gerda Aukes (Boekhandel den Boer), Gaby Kuipers (schrijfster) en Liesbeth van Dongen (bibliotheek Eemland) onder voorzitterschap van burgemeester Mark Röell. Ruim 200 kinderen en jongeren van basisscholen en middelbare scholen hebben meegedaan. Burgemeester Röell: “Vrede en vrijheid blijven actuele thema’s in de wereld waarin wij leven - voor alle generaties. Elk jaar opnieuw verbeelden Baarnse scholieren deze thema’s in hun eigen woorden en beleving. Het blijft belangrijk dat we de waarde van vrijheid doorgeven aan onze jongste generaties.”

De gedichtenwedstrijd is één van de initiatieven voor jeugd en jongeren in het programma van 4 en 5 mei in Baarn. Naast de gedichtenwedstrijd wordt jaarlijks een ontwerpwedstrijd voor vredestegels georganiseerd voor kinderen van groep 8 van alle basisscholen in Baarn. De winnende tegelontwerpen worden ook daadwerkelijk in steen uitgevoerd en daarna geplaatst bij het bevrijdingsmonument aan het Stationsplein. Daarnaast organiseert het Comité 4 en 5 mei Baarn samen met de Baarnse Atletiek Vereniging in de nacht van 4 op 5 mei een Bevrijdingsloop. Bijna vijftig kinderen uit Baarn brengen lopend in etappes het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Baarn. Baarn is de enige gemeente met een lopersgroep die vrijwel geheel uit kinderen bestaat.