Vredestegelwedstrijd

Vredestegelwedstrijd

Leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs in Baarn worden uitgenodigd om in een tekening weer te geven wat oorlog, maar het liefst wat vrijheid, voor hen betekent.

Elk jaar gaan de leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs in Baarn aan de slag met het thema Tweede Wereldoorlog. Vanuit het comité 4 en 5 mei Baarn vragen wij hen om een tekening te maken over de oorlog of de vrede. Hoe zien zij oorlog of als zij aan vrijheid denken, hoe kun je dat dan op papier weergeven? Van de mooiste tekening per klas wordt een stoeptegel gemaakt.

Inmiddels ligt op het Stationsplein bij het Bevrijdingsmonument een groot aantal prachtige stoeptegels. Deze kunt u het hele jaar bekijken. Het geeft aan hoe de leerlingen naar oorlog, vrede en vrijheid kijken. We weten dat de Baarnse kinderen erg betrokken zijn bij het thema. Zij zijn de nieuwe generatie die de vrijheid gaan doorgeven!

Bekendmaking winnaars Baarnse Vredestegelwedstrijd 2022

Het Comité 4 en 5 mei Baarn organiseert jaarlijks een Vredestegel ontwerpwedstrijd voor leerlingen van basisscholen. Kinderen van alle basisscholen leveren ontwerpen aan. De deskundige jury heeft begin april per school een winnende vredestegel gekozen. De acht winnende ontwerpen zijn voor het eerst te zien op donderdagochtend 5 mei op de Brink. Later komen de tegels te liggen bij het Bevrijdingsmonument op het Stationsplein.

De jury bestond dit jaar uit de Baarnse kunstenaars Marja Glimmerveen en Patricia Lotens samen met Maaijke van Ingen (studente kunstgeschiedenis), begeleid door Jan Koops van het Comité 4 en 5 mei Baarn. Dit jaar hebben de leerlingen bijna 200 ontwerpen gemaakt op papier dat geleverd werd door DeDrukkerij uit Baarn. De winnaars zijn: Ivié Daniels (Gaspard de Coligny), Mathilde Gutter (ALO), Bobby van Klink (Montini), Babette Krabbe (NBS), Louise Kramer (KWS), Levi Krol (De Uitkijck), Caroline Micu (Amalia Astro), Guusje Roelofsen (Guido de Bres). De acht winnende papieren ontwerpen worden later in mei ook daadwerkelijk in steen uitgevoerd door Steenhouwerij Rijtink in Veenendaal samen met de leerlingen. De vredestegels komen uiteindelijk te liggen bij het bevrijdingsmonument aan het Stationsplein.

De Vredestegelwedstrijd is één van de activiteiten voor jeugd en jongeren in het programma van 4 en 5 mei in Baarn. Naast deze ontwerpwedstrijd wordt jaarlijks een gedichtenwedstrijd georganiseerd voor scholieren van de middelbare scholen en de basisscholen. Daarnaast wordt in de nacht van 4 op 5 mei een Bevrijdingsloop gehouden samen met de Baarnse Atletiek Vereniging. Ruim veertig kinderen uit Baarn brengen het bevrijdingsvuur lopend in etappes van Wageningen naar Baarn. Baarn is één van de weinige gemeenten met een lopersgroep die bijna geheel uit kinderen bestaat.