Adrianus Blankestijn

 

1907 - 1944

 
 
 
 
Aan de Sparrenlaan 7 in Baarn woonde in de Tweede Wereldoorlog Adrianus (Janus) Blankestijn. Hij dreef samen met zijn vrouw Aaltje Blankestijn-Hogenaar een florerende handel in aardappelen en groenten.

Janus werd in 1939 gemobiliseerd, vocht in mei 1940 tegen de Duitsers en ging na de capitulatie van ons land in het verzet. Hij was zeer actief en werd uiteindelijk commandant van de verzetsgroep Gooi- en Eemland. Hij regelde onderduikadressen voor Joden, deed mee aan overvallen op distributiekantoren, pleegde sabotagedaden en zette een netwerk van radiozenders op. Bij dit alles ging hij met veel bravoure te werk.

Herfst 1944 ging het mis. Een lid van de verzetsgroep werd door de Duitsers gearresteerd en sloeg bij ondervraging door. Op 4 oktober 1944 werd Janus thuis gearresteerd. De Nederlandse SS sloeg er daarbij keihard op los. Janus werd verhoord, en daarna naar kamp Amersfoort en vervolgens naar het concentratiekamp Neuengamme vervoerd. Daar is Janus vermoedelijk op 20 november 1944 overleden aan de gevolgen van de bij zijn arrestatie opgelopen verwondingen.

Janus Blankestijn is 37 jaar geworden.
Hij liet zijn vrouw Aaltje en twee jonge zoontjes na.