Albertus Kleisen

 

1922 – 1944

 
 
 
 
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Bert Kleisen 17 jaar. Hij was klerk op de secretarie van de gemeente. Bert woonde met zijn ouders aan de Laanstraat 77 in Baarn. Zijn ouders hadden een kledingwinkel.

Bert ging in het verzet. Door zijn werk bij de gemeente beschikte hij over waardevolle informatie over bijvoorbeeld persoonsbewijzen en bonkaarten. Bonkaarten waren nodig om onderduikers van voedsel te voorzien. Persoonsbewijzen om hen een nieuwe identiteit te geven.

In de bossen bij Lage Vuursche was door het verzet een schuilhut gemaakt onder de toepasselijke naam het Duikje. In het Duikje zat een steeds wisselende groep onderduikers. Bert bracht hier geallieerde piloten in veiligheid. Soms verbleef hij er zelf ook.

In 1943 verloofde Bert, 20 jaar inmiddels, zich met Hannie Akkerman. Bij die gelegenheid is de foto gemaakt.

Eind 1943 vond in Lage Vuursche een razzia plaats. De schuilhut het Duikje werd ontdekt, maar de onderduikers konden op tijd wegkomen.

Bert Kleisen dook daarna op in Leiden en Den Haag. Hij werkte mee aan de opbouw van nieuwe verzetsgroepen en aan overvallen op distributiekantoren. Hij werd verraden en op 13 oktober 1944 gearresteerd. Twee weken later, op 28 oktober 1944, werd hij op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag gefusilleerd.

Bert Kleisen is 21 jaar geworden.