Anna Schellevis-Schijveschuurder

 

1903 – 1943

 
 
Het huis waarin Anna Schellevis-Schijveschuurder tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde stond aan de Dijkweg 25 in Baarn. Het huis is er niet meer, maar het lag in de buurt van het huidige Zandvoortweg nummer 49.

Anna Schellevis leefde gescheiden van haar man en had drie kinderen: Mozes (geboren in 1929), Jochanan (geboren in 1935) en Rebecca (geboren op de dag van de capitulatie, 10 mei 1940). Vader Machiel Schellevis en zoon Mozes woonden niet in Baarn, maar in Amsterdam.

In 1942 werden vader Machiel Schellevis en Mozes in Amsterdam opgepakt en via Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz gevoerd. Daar zijn ze vergast. Mozes was 13 jaar, zijn vader 49 jaar.

Een jaar later werd ook Anna Schellevis opgepakt. Zoon Jochanan en dochter Rebecca ontsnapten op het nippertje aan dit lot. Rebecca was nog maar drie jaar toen zij haar moeder zag vertrekken:
“Ik weet nog de dag dat mijn moeder is weggevoerd. Een buurjongen is met ons, mijn broertje en ik, op de fiets naar het station gegaan. Daar zagen we mijn moeder de trein ingaan en vertrekken. We mochten niet huilen, want dan vielen we op en dat mocht niet.”

De trein met Anna Schellevis ging naar het concentratiekamp Vught. Op 12 september 1943 vertrok zij naar kamp Westerbork en op 14 september ging het transport naar Auschwitz. Na een reis van drie dagen in een veewagon zonder enige behoorlijke voorziening, werd Anna Schellevis-Schijveschuurder meteen vermoord in de gaskamer. Zij was 39 jaar.

Jochanan en Rebecca hebben de oorlog overleefd. Zij werden gered door de buren van de Dijkweg. Jochanan werd ondergebracht in Baarn, Rebecca kwam in een gezin in Bilthoven terecht. Jochanan leefde tot 2014. Rebecca sprak over het wegvoeren van haar moeder bij de onthulling van het Joods monument op het Stationsplein in 2016. Rebecca Schellevis overleed in 2018.