Bernard de Koning

 

1919 – 1943

 
 
 
 
Aan de Regentesselaan 3 woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog de weduwe De Koning-Siemens. Haar man, scheepsbouwer Cornelis de Koning, was in 1937 overleden. Haar zoon Bernard studeerde bij het uitbreken van de oorlog in Engeland. Hij was 20 jaar en meldde zich in Londen bij de Nederlandse instanties.

Bernard werd uitgestuurd als soldaat naar Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. In de strijd tegen de Japanners werd hij krijgsgevangen gemaakt en gedwongen te werken aan de beruchte Birma-spoorweg. Hij verbleef in kamp no. 6, kamp Kuie.

Hier werkten de krijgsgevangen in 1943 aan de aanleg van een spoordijk. De omstandigheden waren meer dan slecht. De eerste dode viel in mei 1943. Eind van dat jaar stond het dodental op meer dan vijfhonderd.

Over de lotgevallen van Bernard is weinig bekend. In 1943 stuurde hij een kaart aan zijn moeder. Deze kwam eind 1943 aan. Later zou blijken dat haar zoon op dat moment al was overleden. Aan beriberi, een gebrek aan vitamine B dat o.a. hartfalen kan veroorzaken. Als sterfdatum noemde het internationale Rode Kruis 15 augustus 1943.

Bernard de Koning was 24 jaar.