Cornelis en Johanna Langerhorst

 

Cornelis Langerhorst

1919 – 1942

Johanna Langerhorst

1927 – 1943

 
 
Aan de Oosterstraat 93 in Baarn woonde de familie Langerhorst. Cornelis Langerhorst was 20 jaar en zat in militaire dienst. Zijn vader was gasfitter en gemeentearbeider.

Aan het begin van de oorlog probeerde Cornelis, zoals velen met hem, naar Engeland te ontkomen. Dat lukte en hij meldde zich bij de Nederlandse autoriteiten. Hij werd als kanonnier op het koopvaardijschip Poseidon geplaatst.

Nederlandse schepen die niet in Duitse handen waren gevallen, werden gevorderd voor de geallieerde oorlogsinspanning. Honderden schepen vervoerden tijdens de oorlog troepen, wapens, munitie en voor de oorlogsindustrie belangrijke grondstoffen, zoals hout, ijzererts en bauxiet.
 
 
 
 
Eind mei 1942 vertrok de Poseidon met een lading bauxiet (grondstof van aluminium, nodig voor de bouw van vliegtuigen) van Trinidad naar New York. Op 28 mei 1942 viel een Duitse onderzeeboot het schip aan. De eerste twee torpedo’s misten doel, maar de derde trof de Poseidon midscheeps. Er volgde een ontploffing en het schip begon meteen te zinken. Alle bemanningsleden kwamen om het leven. Zo ook Cornelis Langerhorst. Hij werd 22 jaar.

Een jaar later kwam Johanna, een zusje van Cornelis, om het leven door een vreselijk incident. Zij was vijftien jaar en werd Jopie genoemd. Over de toedracht bestaan twee versies. Zeker is dat een Duitse militair Jopie heeft doodgeschoten.

Op een avond speelde Jopie met twee vriendinnen op straat, aldus de ene versie. Het was laat en na spertijd; de tijd dat je niet op straat mocht zijn. Toen een Duitse soldaat op de motor de straat inkwam, vluchtten de meisjes het huis in en hoopten dat de soldaat door zou rijden. Dat deed hij niet. Hij schoot op het huis, door het raam. De kogel ging door de arm van een vriendinnetje en trof Jopie in haar buik. Twee dagen later overleed zij aan haar verwondingen.

In de andere versie kwam de Duitse militair per fiets door de straat en was hij op zoek naar twee buurjongens van de familie Langerhorst. Die jongens daagden hem altijd uit en pestten hem met zijn hazenlip. Uit wraak schoot de soldaat op het – verkeerde - huis, waarbij hij Jopie van het leven beroofde.

Het schietincident vond plaats op 7 mei 1943. Jopie Langerhorst was bijna 16 jaar.