Cornelis van Schaffelaar

 

1921 – 1941

 
 
Het huis van de familie Van Schaffelaar stond aan de Leestraat in Baarn, ter hoogte van nummer 26. Vader Hendrik van Schaffelaar was schilder en zoon Cornelis (roepnaam was waarschijnlijk Cor) zat in het leger. Na de capitulatie van ons land wist de jonge militair te ontsnappen naar Engeland.

Cor van Schaffelaar werd ingedeeld als matroos op het oorlogsschip H.M. Jean Frederic, een anti-onderzeeboottrawler.

Op 14 februari 1941 werd de Jean Frederic voor het eerst ingezet ter bescherming van een konvooi van tien schepen dat van Plymouth naar Dartmouth voer, aan de Engelse zuidkust. De daaropvolgende maanden ging het nog een aantal malen goed. Tot de eerste mei van 1941.

Op de ochtend van die dag voer de Jean Frederic met Cor van Schaffelaar als matroos weer uit. De zee was kalm toen in de middag het alarm afging. Een vijandelijke onderzeeër was ontdekt door het sonarsysteem. De Jean Frederic ging op onderzoek uit, maar vond niets en keerde terug naar het konvooi. Op dat moment hoorde de bemanning het geluid van een vliegtuig. Het bleek een Duitse aanval.

Het vliegtuig liet zijn bommen op het schip vallen. De Jean Frederic zonk. Er waren te weinig reddingsboten voor de 39 bemanningsleden. Velen kwamen in het koude zeewater terecht. De volgende ochtend werden veertien mannen gered. Vijfentwintig man hadden uren met een zwemvest aan in het koude water gelegen en waren gestorven.

Onder hen Cor van Schaffelaar, een matroos van 19 jaar.