Dirk van der List

 

1883 – 1945

 
 
 
 
Aan de Eikenweg 15 in Baarn stond het huis van de familie Van der List. Het huis is afgebroken. Het is nu een speelterreintje. Dirk van der List en zijn vrouw Cornelia hadden drie dochters en een zoon. Zij kwamen in 1933 hier wonen.

Dirk van der List was fotograaf en drukker. Zijn bedrijf was ook gevestigd in het pand dat hier stond. Hij legde zich toe op het maken van ansichtkaarten van dorps- en stadsgezichten. Hij bracht deze in kleine oplage uit en ze waren een gewild artikel.

Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak en ons land door de Duitsers werd bezet, stelde Dirk van der List zijn kennis en kunde in dienst van het verzet. In huis drukte hij illegale bladen, zoals Vrij Nederland en Trouw. Daarnaast verstopte hij vier Joodse onderduikers.

Het drukken en verspreiden van kranten vergt menskracht en organisatie. Dirk werkte samen met zes personen. Eén van hen heeft begin 1944 iets te veel verteld over het illegale werk. Er volgde een inval van de Duitsers. Dirk en de anderen werden opgepakt. Ook de zoon, Dirk junior, moest mee. De ondergedoken Joden werden afgevoerd. Moeder en de drie dochters bleven achter.

Dirk junior had niets met de activiteiten van zijn vader te maken en kwam vrij. Dirk senior werd ondervraagd door de Sicherheitsdienst en daarna afgevoerd naar kamp Vught.

Herfst 1944 volgde transport naar kamp Sachsenhausen bij Berlijn. Dirk werd ziek, hij kreeg pleuritis (longvliesontsteking). In 1945 werd zijn toestand ernstiger en op 11 maart, slechts twee maanden voor het eind van de oorlog, stierf Dirk van der List aan ziekte en uitputting. Hij werd bijna 62 jaar.

De weduwe Cornelia van der List bleef in Baarn wonen en stierf in 1976.

Van de vier opgepakte Joden hebben twee de oorlog overleefd. Hun namen zijn onbekend.