Ernst de Jonge

 

1914 – 1944

 
 
 
 
Ernst de Jonge had al een druk leven achter de rug toen in mei 1940 de oorlog uitbrak. Hij werd geboren in Nederlands-Indië en groeide op in Baarn. Aan de toenmalige Nieuwe Domlaan 2 (tegenwoordig Van Reenenlaan 2) woonde het gezin De Jonge. Zoon Ernst was levenslustig, maar volgens sommigen ook roekeloos. Driemaal werd hij van school gestuurd. Hij haalde toch zijn eindexamen aan het Baarnsch Lyceum, ging in militaire dienst en studeerde daarna rechten in Leiden. Ernst hield van roeien en deed mee aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936.

Bij het uitbreken van de oorlog was Ernst de Jonge op Curaçao. Hij vertrok naar Londen, meldde zich bij de Nederlandse regering in ballingschap en werd opgeleid tot spion. Begin 1942 werd Ernst afgezet bij de kust van Katwijk door Erik Hazelhoff Roelfzema, de “Soldaat van Oranje”. In de film speelt Jeroen Krabbé de figuur van Ernst de Jonge.

Hij richtte een spionagegroep op. Deze groep bestond uit vrienden uit het studentenverzet. De Jonge zorgde ervoor dat behalve hijzelf niemand wist wie de andere leden van de spionagegroep waren. In mei 1942 werd een koerier door de Duitsers gepakt. Hij had microfilms en een gedetailleerd rapport met militaire inlichtingen van Ernst de Jonge bij zich. Niettemin wilde De Jonge niet onderduiken. Twee dagen later, op 22 mei 1942, werd hij opgepakt en gevangengezet in kamp Haaren.

Eind november 1943 volgde transport naar Polen, naar het concentratiekamp Rawicz. Zijn overlijdensdatum is 3 september 1944. Waarschijnlijk is hij gefusilleerd.

Ernst de Jonge was 30 jaar.