Ernst van Kempen

 

1923 – 1945

 
 
 
 

Aan Faas Eliaslaan 1 (tegenwoordig Eemhoeve) in Baarn stond in de Tweede Wereldoorlog het huis van de familie Van Kempen: vader, moeder en drie zoons. Ernst was de jongste. Hij was 16 jaar en zat op de middelbare school toen de Duitsers in 1940 ons land binnenvielen. Ondanks zijn jonge leeftijd ging Ernst in het verzet en verrichtte hij koeriersdiensten en observatieklussen.

Later werd Ernst lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), een bundeling van het Nederlands verzet. In april 1945 haalden leden van de Sicherheitsdienst de wijnkelder van de familie Van Kempen leeg en sleepten vele flessen naar hun hoofdkwartier in Villa Medan, op de hoek van de Julianalaan en de Van Heutszlaan. Ernst volgde dit transport, werd ontdekt en viel in Duitse handen.

Ernst, die inmiddels bij de stoottroepen van de BS zat, had in zijn zak de gebruiksaanwijzing van een granaat. Hij stopte het papier nog in zijn mond, maar het was te laat. Hij werd ondervraagd en op die avond, 25 april 1945, geboeid en geblinddoekt in het Baarnse bos tegenover Villa Medan door de Duitsers doodgeschoten.

Ernst van Kempen was 21 jaar. Op de plek waar hij werd gedood, staat nu een houten kruis met een gedenksteen. De Baarnse scoutinggroep “Ernst van Kempen” is naar hem vernoemd.