Frederik en Jacob van Helden

 

Jacob Leendert van Helden

1919 - 1944

Frederik Wilhelm van Helden

1921 - 1945

 
 
Aan de Van Reenenlaan 11 in Baarn stond tijdens de Tweede Wereldoorlog het huis van de familie Van Helden. Vader Van Helden was directeur van een handelsonderneming. In 1942 slaagde de oudste zoon Wim erin Engeland te bereiken. Hij werd vlieger bij de RAF, de Britse luchtmacht. Twee broers van Wim gingen in Nederland in het verzet. Dat waren Jacob (Jaap) en Frederik (Freek).

Jaap en Freek van Helden sloten zich aan bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). De LO was een verzetsorganisatie die schuiladressen regelde voor personen die probeerden te ontkomen aan maatregelen van de Duitse bezetter. Dat waren Joden en vanaf 1943 ook veel mannen die verplicht werden in Duitsland te werken (de zogenaamde Arbeitseinsatz). Al deze mensen moesten worden ondergebracht en voor hen moest voedsel worden geregeld. Voedsel dat alleen gekocht kon worden met voedselbonnen. De LO maakte persoonsbewijzen na en vervalste voedselbonnen.

Jaap en Freek deden mee aan dit gevaarlijke werk, waarbij verraad voortdurend op de loer lag. Beiden zijn in handen van de bezetter gevallen.

Freek van Helden werd in juni 1944 gearresteerd in Rotterdam en gevangengezet in kamp Vught. Eind juli 1944 werd Jaap bij een controle in de trein door de Duitsers gearresteerd. Ook hij werd naar Vught gebracht en net als zijn broer opgesloten in één van de cellen van de “Bunker”.

De opmars van de geallieerde legers was in de zomer van 1944 tot aan het zuiden van ons land gevorderd. Kamp Vught werd ontruimd. Voor Jaap betekende dit de dood. Op 4 september 1944 werd hij in het kamp gefusilleerd. Freek was getuige. Jaap van Helden was 24 jaar.

Twee dagen later, op 6 september 1944, werd Freek op transport gesteld naar Duitsland. Eerst naar kamp Sachsenhausen en een maand later naar kamp Neuengamme. Net als in de andere kampen waren de leefomstandigheden hier heel erg slecht. Weinig voedsel, veel ziektes, keihard werken. Freek van Helden bezweek omstreeks 1 februari 1945. Hij was 23 jaar.