Gerard en Lodewijk van Hamel

 

Lodewijk van Hamel

1915 – 1941

Gerard van Hamel

1911 – 1944

 
 
 
 
Aan de Prinses Marielaan 4 in Baarn woonde de familie Van Hamel. Lodewijk van Hamel was luitenant-ter-zee tweede klasse bij de Koninklijke Marine.

Hij was commandant van een motorsloep en wist in mei 1940 via Duinkerke naar Engeland te ontsnappen. Hij ging werken voor de Centrale Inlichtingendienst in Londen. In augustus 1940 werd Lodewijk gedropt in bezet gebied. Onder de schuilnaam Willem van Dalen wist hij in korte tijd een eigen netwerk op te zetten. Hij leverde informatie over militaire installaties, vliegvelden en de schepen in de haven van Rotterdam.

Zijn werk liep in de gaten. Een poging om vanaf het Tjeukemeer in Friesland met een watervliegtuig naar Engeland te komen, mislukte. Hij werd gearresteerd. Op 16 juni 1941 werd Lodewijk van Hamel op de heide bij Bussum gefusilleerd.

Hij was 26 jaar.

Gerard van Hamel was de oudere broer van Lodewijk. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Amsterdam. Na de dood van Lodewijk zette Gerard diens werk in het verzet voort. Bovendien regelde hij de financiering van verschillende verzetsactiviteiten. Ook het werk van Gerard werd ontdekt en op 10 augustus 1942 werd hij hier in het ouderlijk huis gearresteerd.

Gerard van Hamel werd opgesloten in het kamp Natzweiler in de Elzas. Natzweiler is een berucht kamp waar de gevangenen onder barbaarse omstandigheden zich letterlijk moesten doodwerken in een steengroeve.
Gerard van Hamel kreeg tuberculose en op 19 juli 1944 is hij aan deze ziekte overleden. Hij was 32 jaar.

Voor de beide broers liet hun vader het monument ‘De marinier’ oprichten. Het staat aan de Gerrit van der Veenlaan in Baarn.