Hein Boasson

 

1908 – 1944

 
 
 
 
In de zomer van 1940 verhuisde Hein Boasson van Zeist naar Vondellaan 49 Baarn. Hij was geboren in Amsterdam en was advocaat. En hij was een Jood.

In de oorlog leerde hij Annie Kalbfleisch kennen. Zij was verpleegster in het Diaconessenziekenhuis in Amsterdam en afkomstig uit Duitsland. Zij was niet Joods. Hein en Annie wilden trouwen. Hij woonde inmiddels niet meer in dit huis, maar was ondergedoken in Bussum. Trouwen op het gemeentehuis kon niet. Trouwen voor de kerk kon wel, al mocht dat niet openlijk. Hein werd protestants en zij trouwden voor de kerk. Het paar kreeg een kind dat welbewust de naam Wilhelmina kreeg.

Hein heeft zijn dochter nooit gezien. Nog voordat zij geboren was, werd hij opgepakt. Hein Boasson maakte de tocht die zoveel Joden moesten maken. Via kamp Westerbork in augustus 1944 en vandaar - op zondag 3 september 1944 - op transport met meer dan duizend mannen, vrouwen en kinderen naar Auschwitz.

Eind 1944 werden veel gevangenen van Auschwitz verplaatst naar kampen in het midden van Duitsland. De Russen naderden vanuit het oosten; de Duitsers wilden niet dat Auschwitz in hun handen zou vallen. Hein Boasson moest naar het concentratiekamp Buchenwald. Een lange tocht, deels te voet, deels per trein. Hij heeft deze reis niet overleefd. Als sterfdatum wordt 31 december 1944 aangehouden.

Hein Boasson was 36 jaar.