Hermann Hirschfeldt

 

1878 – 1945

 
 
Vanaf maart 1941 woonde Hermann Hirschfeldt aan de Eemstraat 32 in Baarn. Hij was een geslaagd Joods zakenman uit Duitsland. Met zijn eerste vrouw kreeg hij een dochter: Ulla. Zij werd in april 1918 geboren. Hermann trouwde voor de tweede keer in december 1929 in Berlijn met Betty Zahn.

In 1938 vluchtte Hermann Hirschfeldt naar Nederland. Het werd in Duitsland voor Joden steeds moeilijker om te leven en een bedrijf te hebben. Hij was toen rond de zestig jaar oud. Hermann woonde hier in Baarn op zichzelf, zijn vrouw Betty kwam niet mee.

In mei 1943 is Hermann Hirschfeldt opgepakt en werd hij via Amsterdam naar Westerbork vervoerd. Een jaar later werd hij op transport gesteld naar het kamp Bergen-Belsen. Hij heeft waarschijnlijk in dit kamp onder vreselijke omstandigheden moeten werken. Bergen-Belsen werd door de geallieerden bevrijd op 15 april 1945. Het is onzeker of Hermann toen nog in leven was. Aannemelijk is dat hij rond die tijd door uitputting is bezweken. Zijn overlijden wordt gemeld op een lijst die is opgemaakt op 24 mei 1945.

Zijn eerste vrouw werd in oktober 1942 vermoord in Auschwitz, over zijn tweede vrouw Betty Hirschfeldt-Zahn ontbreken verdere gegevens. Dochter Ulla overleefde de oorlog en overleed in 2014 in Haarlem.

Hermann Hirschfeldt werd 66 jaar.