Jan Visee

 

1924 – 1944

 
 
 
 
In de Tweede Wereldoorlog woonde aan de Neuhuysstraat 1 in Baarn het gezin Visee. Vader Jan senior was bakker en had een winkel in de Laanstraat. Jan Visee junior werkte als gereedschapsmaker bij de Nederlandse Seintoestellen Fabriek in Hilversum.

Na de inval van de Duitsers in mei 1940 ging Jan junior in het verzet. Hij hielp onderduikers bij het vinden van een onderduikplek en regelde voedselbonnen. De eerste levensbehoeften waren op de bon. Geen bon, geen eten. Het verzet regelde bonnen voor onderduikers door overvallen te plegen op plekken waar de bonnen lagen opgeslagen. Dat waren gemeentehuizen en speciale distributiekantoren.

Waarschijnlijk liep Jan door dit gevaarlijke werk steeds meer in de gaten en is hij daarom uitgeweken naar Friesland. Hij dook onder in het uiterste noorden van het vasteland van de provincie, in Paesens. Hier ging hij door met het zoeken naar onderduikadressen. En ook hier liep hij op den duur in de gaten.

Jan heeft zijn verzetswerk met de dood moeten bekopen. Zijn onderduikadres werd ontdekt. Of er sprake is van verraad, is onbekend. Op 5 april 1944 deed de Sicherheitsdienst een inval. Jan probeerde weg te komen, maar werd op de vlucht doodgeschoten.

Jan Visee was 20 jaar.