Josephus Klekamp

 

1918 – 1945

 
 
Aan de Nassaulaan 26 in Baarn woonde in de Tweede Wereldoorlog Josephus Klekamp. Zijn beroep was vertegenwoordiger. Hij sloot zich aan bij het verzet en hielp mensen onder te duiken. Ook op plekken hier in de buurt. Extra gevaarlijk, omdat in verschillende huizen aan de Nassaulaan Duitse officieren waren ingekwartierd.

Het verzetswerk van Josephus Klekamp werd begin 1944 ontdekt. Hij werd gevangengenomen en opgesloten in kamp Vught. Bij de ontruiming van dit kamp, in september 1944, werd Josephus Klekamp op transport gesteld naar het concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn. Een maand later volgde transport naar het concentratiekamp Neuengamme, bij Hamburg. In al deze kampen waren de omstandigheden verschrikkelijk. Het betekende harde lichamelijke arbeid, met weinig voedsel, onder een onmenselijk regiem.

Een jaar na zijn arrestatie overleed Josephus Klekamp in Neuengamme aan de gevolgen van mishandeling en ondervoeding. Het was 12 februari 1945. Zijn ouders in Amsterdam kregen pas zeven maanden later bericht dat hun zoon was omgekomen en plaatsten deze overlijdensadvertentie in de krant.