Jozeph en Aaltje Schlesinger-
van der Hoeden

 

Jozeph Schlesinger

1870 – 1944

Aaltje Schlesinger-van der Hoeden

1909 – 1944

 
 
In het huis Mauvestraat 51 Baarn woonde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het echtpaar Jozeph en Aaltje Schlesinger. Jozeph was een uit Duitsland gevluchte Jood. Toen hij in Nederland aankwam was hij ouder dan zestig jaar en weduwnaar. Hij ging wonen in Haarlem. Daar woonde ook Aaltje van der Hoeden. Zij was huishoudster en was nauw betrokken bij de Nederlands Israëlitische Gemeente Haarlem.

Op 14 maart trouwden Joseph en Aaltje. Ze woonden inmiddels in Baarn. Uit de periode hierna ontbreken gegevens. Waarschijnlijk zijn zij zoals zo vele Joden in 1942 opgepakt en per trein vanaf station Baarn naar Amsterdam vervoerd. Zeker is dat Joseph en Aaltje daarna naar kamp Vught zijn gedeporteerd.

De namen van Joseph en Aaltje Schlesinger duiken op in de archieven van kamp Westerbork. Eind september 1943 arriveerde in Westerbork een transport met hen beiden vanuit kamp Vught. Een half jaar later, op dinsdag 8 februari 1944, ging een transport met 1015 Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz. Onder hen Jozeph en Aaltje. Drie dagen later, op 11 februari 1944, werden zij vergast.

Jozeph Schlesinger was 73 jaar.
Aaltje Schlesinger-van der Hoeden was 34 jaar.