Paul en Gerda Cohen-Bergmann

 

Paul Siegfried Cohen

1912 – 1943

Gerda Cohen-Bergmann

1915 – 1943

 
 
 
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde aan de Nassaulaan 23 in Baarn het echtpaar Paul en Gerda Cohen-Bergmann.

Paul en Gerda kwamen uit Duitsland, gevlucht voor het naziregime. Zij werden ingeschreven in Baarn op 29 oktober 1940. Nederland was toen al bijna een half jaar door de Duitsers bezet. Mogelijk verbleven zij daarvoor ergens anders in Nederland.

Veel is er niet over hen bekend. Paul Cohen was administrateur van beroep. Alleen van Gerda is deze foto bewaard gebleven. Waarschijnlijk is de foto afkomstig van haar persoonsbewijs: de afdruk van een roestig nietje is nog zichtbaar.

Vanaf mei 1940 werden Joden stap voor stap geïsoleerd van de rest van de samenleving. Niet meer naar de bioscoop, geen onderwijs meer, geen ambtenaar mogen zijn, gedwongen verhuizing naar een Jodenwijk, verplicht een Jodenster dragen. Met name in 1942 begonnen de Duitsers, met hulp van Nederlandse organisaties als de politie en de spoorwegen, Joden op te pakken. Zo ook in Baarn. De meeste Baarnse Joden werden via Amsterdam naar kamp Westerbork vervoerd en daarna naar de vernietigingskampen in het oosten.

Paul en Gerda Cohen werden waarschijnlijk eind september 1942 opgepakt. In het register van Kamp Westerbork staat als datum van aankomst: 3 oktober 1942. Paul en Gerda verbleven in een barak tot dinsdag 16 februari 1943. Op die dag vertrok een trein met meer dan duizend mannen, vrouwen en kinderen naar het vernietigingskamp Auschwitz. Een reis van drie dagen in een overvolle veewagon, met als sanitair een lege ton.

Vrijwel meteen na aankomst in Auschwitz is Gerda vergast: op 19 februari 1943. Ruim twee maanden later werd ook Paul vermoord: op 30 april 1943.

Gerda Cohen-Bergmann werd 27 jaar.

Paul Siegfried Cohen werd 31 jaar.