Rita en Richard Barmé

 

Rita Barmé

1923 – 1942

Richard Barmé

1924 – 1945

 
 
 
 
Rita en Richard Barmé waren broer en zus. Zij werden in Duitsland geboren in Küllenhahn, vlakbij Wuppertal. Vader Benno Barmé had een goed renderende metaalfabriek. Het gezin vluchtte naar Nederland, omdat het in Duitsland in de jaren dertig voor Joden steeds moeilijker werd om te leven en te werken. Vanaf oktober 1940 woonden zij - vader, moeder, Rita en Richard - aan de Nassaulaan 4 in Baarn.

Rita en Richard gingen naar het Baarnsch Lyceum. Rita haalde daar in 1941 haar HBS-B diploma.

Rita werd actief in het verzet. Begin november 1942 hielp zij een Joodse familie naar Zwitserland te ontsnappen. Ze werd verraden en nog voor de grens met België gearresteerd. Ze werd vastgezet in de beruchte gevangenis “Oranjehotel” in Scheveningen. Rita Barmé verbleef daar ruim een maand. Op 10 december 1942 werd zij vervoerd naar kamp Westerbork. Twee dagen later ging zij op transport naar Auschwitz. Daar werd zij op 15 december 1942 vergast.

Ook Richard ging in het verzet. Hij was zeventien jaar toen hij Nederland in juli 1942 verliet en Zwitserland wist te bereiken. Via Zwitserland kwam Richard uiteindelijk in Engeland aan. Hij kreeg een opleiding tot geheim agent en marconist. In november 1944 werd hij als radiotelegrafist boven Nederland gedropt. Hij sloot zich aan bij een verzetsgroep in Rotterdam en begon met het verzenden van geheime berichten. Zijn radiozender werd gepeild en begin februari 1945 werd Richard door de Duitsers opgepakt. Ook hij kwam in het “Oranjehotel” terecht. Richard Barmé is op 8 maart 1945 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte vlakbij Scheveningen.

Rita werd 19 jaar. Richard is 20 jaar geworden.

Vader Benno en moeder Dina Barmé werden in 1943 opgepakt en kwamen via Westerbork in het kamp Theresienstadt terecht. Zij overleefden de oorlog en vestigden zich in Amsterdam.