Samuel Meihuizen

 

1878 – 1945

 
 
 
 
Aan de Dalweg 10 in Baarn stond een imposant huis. Het huis van Samuel Meihuizen en zijn gezin. Zijn vrouw en hij hadden zeven kinderen.

Samuel Meihuizen was dokter én tandarts. De jaren van de Tweede Wereldoorlog waren moeilijk. Medicijnen werden schaars. Met veel kunst en vliegwerk wist Samuel Meihuizen voor zijn patiënten de noodzakelijke geneesmiddelen te kopen, te vinden of zelf te brouwen. Ook voor zijn vrouw, die suikerziekte had.

Hij bood onderdak aan zes Joodse onderduikers. Via zijn vele contacten in Baarn regelde hij geld en goederen voor hun levensonderhoud. Dat ging goed tot eind 1944. Toen ontdekte hij dat één van de onderduikers brood stal uit de voorraadkast. Dat was in zijn ogen een onvergefelijke daad en hij zette de dief zijn huis uit. Deze ging meteen naar het hoofdkwartier van de Duitsers in Baarn en daar vertelde hij van de dokter en de onderduikers.

Arrestatie volgde en Samuel Meihuizen werd op transport gesteld naar het beruchte concentratiekamp Mauthausen. Hier heeft hij zoveel hij kon medegevangenen geholpen, maar de dwangarbeid eiste zijn tol. Begin 1945 werden gevangenen steeds vaker overgeplaatst van het ene kamp naar het andere.

Bij dit gesleep met doodzieke gevangenen stierf ook dokter Samuel Meihuizen. Dat was op 6 maart 1945. Twee maanden later bevrijdde het Amerikaanse leger het kamp.

Samuel Meihuizen werd 66 jaar.