Seerp Postma

 

1921-1944

 
 
 
 
Aan de Faas Eliaslaan 7 in Baarn woonde Seerp Postma. Zijn vader was hoofd van de Koningin Wilhelminaschool aan de Dalweg.

Seerp studeerde rechten in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers in mei 1940 ging hij in het verzet. Hij wilde naar Engeland, maar zag pas in 1943 kans om dat plan uit te voeren. Via Frankrijk en Spanje wist hij Londen te bereiken. Daar meldde hij zich bij koningin Wilhelmina.

Hij trad in dienst van het Bureau Bijzondere Opdrachten. In de nacht van 7 op 8 april 1944 werd Seerp Postma als geheim agent gedropt in de Wieringermeerpolder met de opdracht het verzet te steunen.

Seerp gaf aan verzetsmensen instructies over wapens en uitleg over sabotagedaden. Hij werd een belangrijk man binnen het verzet. Toen op 22 november 1944 enkele kopstukken van het verzet in Utrecht bij elkaar kwamen, was hij erbij. Helaas was dit overleg ook bekend bij de Sicherheitspolizei.

Die avond werden Seerp Postma en bijna alle andere verzetsleiders gearresteerd en overgebracht naar de Willem III kazerne in Apeldoorn. Daar werden zij verhoord en mishandeld.

Op 2 december 1944 werd Seerp Postma met twaalf anderen op het buitenterrein van de kazerne gefusilleerd.

Seerp Postma is 23 jaar geworden.