Theodorus Hendriks

 

1901 – 1942

 
 
Aan de Zandvoortweg 224 in Baarn woonde in de Tweede Wereldoorlog Theo Hendriks met zijn vrouw Helena Hendriks-Nietvelt. Zij trouwden in 1930 en hadden voor zover bekend geen kinderen. Theo was matroos en kwam in 1942 om het leven toen het schip waarop hij voer, werd getorpedeerd.

Het schip heette de Poelau Bras, een vrachtschip dat omgebouwd was tot troepentransportschip. Het voer voornamelijk op de Javazee en de Indische Oceaan.

Toen Japan in 1942 het eiland Java in Nederlands-Indië aanviel, lag de Poelau Bras in een haven in West-Java. Het schip met aan boord matroos Hendriks, Nederlandse marineofficieren en zakenmensen probeerde weg te komen. Dat mislukte. Op 7 maart 1942 verschenen Japanse duikbommenwerpers boven het schip. Een van de bommen viel recht in de schoorsteen. Er brak brand uit, het schip maakte water en zonk snel.

Van de opvarenden hebben 116 de ondergang van de Poelau Bras overleefd. Het aantal slachtoffers wordt geschat op 240 tot 300. Onder de slachtoffers was matroos Theo Hendriks. Hij was 41 jaar.