Wilco Jiskoot

 

1924 – 1945

 
 
 
 
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog woonde aan de Wilhelminalaan 7 in Baarn de familie Jiskoot. Vader Gustaaf, moeder Anna Jiskoot-Pierson en zoon Willem Hubertus. De zoon werd Wilco genoemd. Hij zat op het Baarnsch Lyceum en ging daarna naar de MTS in Amsterdam.

Toen de oorlog uitbrak was Wilco 15 jaar. Hij was patrouilleleider bij de Baarnse scoutinggroep Mango Kwane.
In maart 1941 werd de padvinderij op last van de Duitse bezetter ontbonden. Verboden dus, afgeschaft.

Wilco nam deel aan het verzet. Eerst verrichtte hij spionagewerk en vanaf oktober 1944 werkte hij mee aan het illegale blad Het Parool. Hij stond ook aan de wieg van een ander verzetsblad: Kroniek van de Week.

Wilco woonde inmiddels op kamers in Amsterdam. Toen tijdens de Hongerwinter van 1944/1945 het voedsel zeer schaars werd, ondernam hij voedseltochten naar het platteland om eten te vinden voor de medewerkers van Het Parool. In januari 1945 werd Wilco in Amsterdam gearresteerd. Zijn illegale werk was de bezetter blijkbaar bekend geworden.

Samen met dertien anderen werd hij opgesloten in de gevangenis. De leden van deze groep waren Todeskandidaten. Dit betekende dat zij gedood konden worden als represaille voor acties van het verzet. En dat gebeurde. Op 7 maart 1945 – twee maanden voor de bevrijding – werd Wilco Jiskoot gefusilleerd.

Wilco Jiskoot was 20 jaar.

De Baarnse scoutinggroep heet nu Mango Kwane Wilco Jiskoot.