Wilhelm Ruthenburg

 

1894 – 1944

 
 
Aan de Piet Heinlaan 2 in Baarn woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog Wilhelm Ruthenburg, samen met zijn vrouw Emma Ruthenburg-Stern. Hij was geboren in Gütersloh, Duitsland, en opgeleid tot koopman en veehouder.

Wilhelm Ruthenburg was Jood en vluchtte uit Duitsland voor het naziregime. Hij woonde eerst in Blaricum en verhuisde in april 1938 naar Baarn.

Hier trouwde hij op 10 mei 1938 met Emma Stern.

Op 3 september 1942 stond het volgende opsporingsbericht in het Algemeen Politieblad: De Commissaris van Politie te Baarn verzoekt opsporing, aanhouding en voorgeleiding van de Jood Wilhelm Ruthenburg, zonder nationaliteit, wonende te Baarn.

Kennelijk was Wilhelm ondergedoken. In het bevolkingsregister van Baarn werd hij uitgeschreven op 7 april 1943, met de aantekening “vertrokken onbekend waarheen”.

Het is Wilhelm Ruthenburg niet gelukt uit handen van de bezetter te blijven. Het register van kamp Westerbork maakt melding van zijn aankomst op 9 mei 1944. Hij werd vrijwel direct naar Auschwitz gedeporteerd en is daar op 22 mei 1944 vergast.

Wilhelm Ruthenburg was 50 jaar.

Voor zijn geboortehuis in Gütersloh is een struikelsteen geplaatst.

Echtgenote Emma Ruthenburg-Stern overleefde de oorlog. Zij is in 1981 in Baarn overleden.