Willem Paanakker

 

1895 – 1945

 
 
Aan de Padangstraat 4 in Baarn woonde in de Tweede Wereldoorlog Willem Paanakker. Het huis staat er niet meer. Over Willem Paanakker is weinig bekend. Hij trouwde in 1919 met Christina Stuhr. In de trouwakte wordt expeditieknecht als beroep genoemd.

Na de bezetting van Nederland door de nazi’s in mei 1940 ging Willem Paanakker in het verzet. Hij werkte mee aan het illegale blad De Waarheid. Waarschijnlijk als drukker en verspreider. Hij werkte vanuit het voormalige telefoonhuisje aan de Eemnesserweg 50 in Baarn.

De Waarheid was de krant van de Communistische Partij van Nederland. Illegale kranten keerden zich tegen de propaganda van de nazi's, protesteerden en waarschuwden tegen maatregelen van de bezetter, legden de betekenis uit van verzetsdaden en brachten nieuws dat niet in de gecensureerde kranten stond. Meewerken aan illegaal drukwerk werd door de Duitse bezetter gezien als een ernstige misdaad.

De nazi’s kwamen achter het verzetswerk van Willem Paanakker, waarschijnlijk door verraad. Hij werd gearresteerd in november 1942. Hij viel onder de categorie van politieke gevangenen en maakte de zware gang langs de Duitse werkkampen. Een werkkamp betekende in de praktijk: werken onder de meest erbarmelijke omstandigheden tot de dood erop volgt. In 1943 werd hij ingeschreven in kamp Vught en in mei 1944 in Dachau.

Willem Paanakker overleed in Dachau op 3 februari 1945. Hij werd 49 jaar.

In totaal zijn in de oorlog 265 medewerkers van De Waarheid omgebracht.