Herdenking Baarn donderdag 4 mei 2023

 
4 mei 2021

Ieder jaar worden op de avond van 4 mei de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. In Baarn bestaat de dodenherdenking traditiegetrouw uit drie onderdelen: - het bezinningsmoment in de Pauluskerk - de stille tocht - de plechtigheid op het Stationsplein

Het programma zag er als volgt uit:

18.30 – 18.45 uur. Carillonspel vanuit de toren van de Pauluskerk op de Brink door beiaardier Bouke Reitsma.

18.45 – 19.15 uur. Het bezinningsmoment in de Pauluskerk.

In de kerk kunt u een kaarsje aansteken voor de slachtoffers. Er is muziek: Laura de Boer (viool) en Rob Kietselaer (gitaar). Noor Dorresteijn, leerling van het Baarnsch Lyceum, leest haar gedicht “Stilte” voor.

19.20 – 19.55 uur. Stille Tocht van Brink naar Stationsplein.

Voorafgegaan door een tamboer met omfloerste trom van muziekvereniging Crescendo loopt de stoet vanaf de Brink naar het Stationsplein.

19.55 – 20.50 uur. Dodenherdenking Stationsplein.

Voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20.00 uur zingt Gaby Kaihatu het Anne Franklied.

Scouts uit Baarn verzorgen de vlagceremonie en dan klinkt de Last Post.

Aan het eind van de twee minuten stilte vliegen twee vliegtuigen van de Edambusters precies over het plein en klinkt het Wilhelmus.

Dan spreekt Roger Gentle het gedicht The Exhortation uit. Gentle is de zoon van corporaal Douglas Gentle, een van de Engelse bevrijders van Baarn.

Zoals ieder jaar houdt burgemeester Mark Röell een toespraak.

Kinderburgemeester Feline van der Velden draagt een vrijheidsgedicht voor, evenals Salma Seigers van de Koningin Wilhelmina School.

Gastspreker is mevrouw Tineke Bakker-Overeem uit Baarn. Haar vader Jan Overeem werd door de bezetter gefusilleerd in februari 1945. Tineke was toen anderhalf jaar. Zij herdenkt haar vader aan de hand van snippers van herinneringen en verhalen.

De plechtigheid wordt afgesloten met het lezen van de namen van de Baarnse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het leggen van kransen.

Zoals ieder jaar werd de muziek verzorgd door muziekvereniging Crescendo en was de organisatie in handen van het Comité 4 en 5 mei Baarn.

De herdenking op het Stationsplein werd live uitgezonden door Eemland1 en Baarn FM.