Holocaust Herdenking Baarn op zondag 28 januari 2024

 
Holocaust herdenking 2023

Het Comité 4 en 5 mei Baarn organiseertde de Holocaust Herdenking met live zang, muziek en verschillende sprekers op de laatste zondag van januari. Tijdens de plechtigheid werden alle slachtoffers van de Holocaust herdacht, met dit jaar bijzondere aandacht voor de jongere slachtoffers uit Baarn. De herdenking werd gehouden van 14.00 tot 15.00 uur op het Stationsplein.

Het programma begon met het welkomstwoord van Marjolijn van Dijk, voorzitter Comité 4 en 5 mei Baarn, daarna hielden burgemeester Mark Röell, kinderburgemeester Philippine en schrijver Fedor de Beer een toespraak. Fedor de Beer is auteur van het kinderboek “Het Kindertransport”. Een fragment uit dit boek werd voorgelezen door een leerling van de basisschool Guido de Brès. Daarnaast werd speciale aandacht geschonken aan Nehemia Swaab, één van de kinderen uit Baarn die met het beruchte Kindertransport in 1943 naar het vernietigingskamp Sobibór werd gedeporteerd.

Muziek en zang werd verzorgd door zanger Gilad Nezer en het kinderkoor Gospelkidz onder leiding van dirigent Esther Ocheng. De namen van de 45 slachtoffers uit Baarn werden voorgelezen door Tamar Walma-de Vries. Ook het overlijdensgebed Kaddisj zal klinken.

Na de kranslegging door het gemeentebestuur en het Comité 4 en 5 mei Baarn kon het publiek steentjes en/of bloemen leggen bij het Joods monument. Rond 15.00 uur werd de plechtigheid afgesloten. Daarna was er gelegenheid om na te praten met koffie of thee met boterkoek bij Sociëteit ‘De Vereeniging’ op het Stationsplein. De plechtigheid werd opgenomen door Eemland1. De uitzending is ook terug te zien op het YouTube kanaal van Eemland1. Boekhandel Den Boer had rondom de herdenking in een etalage het boek ‘Het Kindertransport’ centraal gesteld.