Holocaust Herdenking Baarn op zondag 28 januari

 
Holocaust herdenking 2023

Het Comité 4 en 5 mei Baarn organiseert de Holocaust Herdenking met live zang, muziek en verschillende sprekers op de laatste zondag van januari. Tijdens de plechtigheid worden alle slachtoffers van de Holocaust herdacht, met dit jaar bijzondere aandacht voor de jongere slachtoffers uit Baarn. De herdenking wordt gehouden van 14.00 tot 15.00 uur op het Stationsplein.

Het programma begint met het welkomstwoord van Marjolijn van Dijk, voorzitter Comité 4 en 5 mei Baarn, zullen burgemeester Mark Röell, kinderburgemeester Philippine en schrijver Fedor de Beer een toespraak houden. Fedor de Beer is auteur van het kinderboek “Het Kindertransport”. Een fragment uit dit boek wordt voorgelezen door een leerling van de basisschool Guido de Brès. Daarnaast wordt speciale aandacht geschonken aan Nehemia Swaab, één van de kinderen uit Baarn die met het beruchte Kindertransport in 1943 naar het vernietigingskamp Sobibór werd gedeporteerd.

Muziek en zang worden verzorgd door zanger Gilad Nezer en het kinderkoor Gospelkidz onder leiding van dirigent Esther Ocheng. De namen van de 45 slachtoffers uit Baarn worden voorgelezen door Tamar Walma-de Vries. Ook het overlijdensgebed Kaddisj zal klinken.

Na de kranslegging door het gemeentebestuur en het Comité 4 en 5 mei Baarn kan het publiek steentjes en/of bloemen leggen bij het Joods monument. Rond 15.00 uur wordt de plechtigheid afgesloten. Daarna is er gelegenheid om na te praten met koffie of thee met boterkoek bij Sociëteit ‘De Vereeniging’ op het Stationsplein. De plechtigheid wordt opgenomen door Eemland1. De uitzending is in de week na de herdenking op de zender van Eemland1 en deze is ook terug te zien op het YouTube kanaal van Eemland1. Boekhandel Den Boer zal rondom de herdenking in een etalage het boek ‘Het Kindertransport’ centraal stellen.